Iskolai szépkiejtési verseny a könyvtárban

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án egyhangú szavazással fogadta el azt az országgyűlési határozatot, melynek értelmében november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánítja.1844-ben e napon fogadták el a magyar nyelvet hivatalossá tevő törvényt.

 

Ravasz László püspök mondta egyszer: ,,a nyelvünk nagyobb kincsünk, mint a földünk, mert régibb s akkor is él, amikor a föld már nem a mienk. Nagyobb, mint a történelmünk, mert a történelem a nyelvben elfér, de a nyelv nem fér el a történelemben, az egyetlen nemzeti vagyon, amelyből a szegény embernek is éppen annyi jut, mint a hercegnek, s csak annak nincs belőle semmije, aki maga dobta el magától.”

Nincs siker a nemzeti nyelv és kultúra megtartó ereje nélkül. Ha leromlik a nyelv, elsivárosodik a kultúra, nem erősödhet a nemzet sem.

2022. november 17-én a magyar nyelv napja alkalmából rendezett szépkiejtési versenyen a 7-8-9. évfolyamos diákok gyűltek össze iskolánk könyvtárában, hogy értő, kifejező olvasásukkal méltóképpen ünnepelhessék édes anyanyelvünket. Nem üres szólam, ha azt mondjuk, hogy minden résztvevő győztesként került ki a megmérettetésből, de a zsűri végül négy diákot emelt ki a versenyzők közül.

Arany fokozatot Veres Vilmos 8. A-s és Kiss Alexa 9. C-s tanuló kapott, ezüst minősítésben Török Bettina 9. C-s diák részesült, bronz minősítést pedig Gömöri Bálint (9. B) szerzett.

Hirdetmények

Humán tárgyak fogadó órája 2023/2024. tanév I. félév

Tovább